Gezonde voeding en sporten: do’s and don’ts

Geplaatst op 21-11-2018

Niet alleen topsporters die dagelijks veel energie verbruiken, maar ook recreatieve sporters hebben baat bij gezonde eetgewoontes. Een gezonde levensstijl is immers meer dan sporten en bewegen alleen, daar zijn wetenschappers en sportkinesisten het al langer over eens. Door regelmatig te bewegen en goed en gezond te eten zit je beter in je vel en word je fitter en energieker.

Ben je een beginnende of recreatieve sporter die bijvoorbeeld 1 tot 3 keer in de week een halfuurtje naar de fitness gaat of loopt, en wil je je graag meer gaan richten op gezonde voeding? Dan biedt Fitality uitkomst, wij geven je graag enkele tips mee over optimale eetgewoontes voor de recreatieve sporter.

Tip 1: regelmatig eten

Probeer op regelmatige tijden te eten en sla geen maaltijden over. Het beste ritme is om je aan 3 maaltijden per dag te houden, en daarnaast 2 tot 3 gezonde tussendoortjes te nemen. Denk hierbij aan een stuk fruit, een mueslireep of yoghurt met wat fruit.

Tip 2: De voedingsdriehoek

Wat voor voeding je het best tot je kan nemen, kijk je best na in de voedingsdriehoek. Variatie is hierbij de key to success. Varieer voldoende binnen de aangegeven voedselgroepen, en kies binnen elke voedselgroep de meest gezonde keuze. Geef bijvoorbeeld de voorkeur aan volkoren graanproducten, mager vlees en magere melk en zuivelproducten.

Tip 3: Drink voldoende water

Wanneer je sport, drink je water om het vochtverlies van de inspanning te compenseren. Drink dus zowel vóór als na het sporten voldoende water of sportdrank. Overigens is water drinken ook een vereiste op dagen dat je niet sport. Probeer minimaal 1,5 liter water te drinken per dag.

Tip 4: Vermijd voedingssupplementen om te compenseren

Een gevarieerd en evenwichtig samengesteld eetpatroon brengt alle noodzakelijke voedingsstoffen aan. Voedingssupplementen zijn dan overbodig. Denk dus niet dat door voedingssupplementen te gaan slikken, je fruit of groentes in je maaltijden kan overslaan.

Tip 5: Eet uiterlijk 2 tot 3 uur voor het sporten

Neem uiterlijk 2 tot 3 uur voor je gaat sporten een uitgebreide maaltijd met de juiste energiebronnen en weinig vet. Denk hierbij aan een maaltijd met rijst, pasta of gekookte aardappeltjes. Andere interessante energiebronnen voor sporters zijn volkoren graanproducten, (gedroogd) fruit, groenten en (gezoete) melkproducten. Tot ongeveer een uurtje voordat je gaat sporten kan je dan nog een licht tussendoortje nemen als een stuk fruit of yoghurt.

Tip 6: Vul je energiereserves aan na het sporten

Na het sporten kan je je energiereserves het beste aanvullen door een boterham met zoet beleg, een stuk fruit of een mager melkproduct te eten of drinken.

Voor een blijvend resultaat om goed in je vel te zitten, slanker te zijn (of te worden) en je fitter en energieker te voelen, moet gezond bewegen samengaan met gezond eten. Je zal zien, wie volhoudt, wordt beloond!  

Deel dit bericht:

Gezonde voeding en sporten: do’s and don’ts

Niet alleen topsporters die dagelijks veel energie verbruiken, maar ook recreatieve sporters hebben baat bij gezonde eetgew...

Lees meer

5 manieren om sneller spieren te kweken

We krijgen geregeld de vraag hoe er in sneltempo spieren gekweekt kunnen worden. Wel, wonderen bestaan niet. Stevig en gedi...

Lees meer
Archief
 • Fitness op maat van de doelgroep

  Voor iedereen een programma op maat

  Wil je afslanken, een actieve oude dag beleven, je rug stabiliseren of train je naar een specifiek doel? Wij zorgen voor het juiste programma!

  Lees meer
 • Groepslessen

  Een waaier aan mogelijkheden

  Gek van spinning? Boksen of misschien wel je buikspieren trainen? Bekijk ons lessenrooster en pik er jouw lessen uit!

  Lees meer
 • Gratis Proefsessie

  Gratis Proefsessie

  Onze gym uitproberen? Boek vandaag nog je gratis proefsessie met begeleiding!

  Vraag je proefsessie aan
 • Uniek resultaatscircuit

  In 30 minuten fit!

  Onze Milon Cirkel of het circuit van Technogym? In een training van 30 minuten zit alles in. Wij houden je fit!

  Lees meer
Guy

"Het Biocircuit van TechnoGym werkt. Ik ben aangenaam verrast!"

Guy
Eddy

"Het gaat steeds beter, en ik doe het met plezier!"

Eddy
Daisy

"Biocircuit is perfect! Krachttraining is ideaal voor mij."

Daisy
Katrien

"Ik train bij Fitality en ben heel tevreden over de begeleiding."

Katrien
Diana

"Ik vind het hier super,toffe begeleiding, goede ondersteuning, geen dwang maar wel stimulans. Ik blijf hier komen!"

Diana
Maria Verbemen

"Ik ben echt tevreden over Fitality, de mensen zijn hier heel vriendelijk bij de ontvangst, ze geven een goede uitleg en begele"

Maria Verbemen
Danielle Van Hoepen

"Ik weet zeker dat het Biocircuit een training is die ik blijf volhouden!"

Danielle Van Hoepen
Jean Verachtert

"Door de Biocircuit in combinatie met de begeleiding ben ik meer dan 25 kilo lichter!"

Jean Verachtert
Liesbeth De Beuckelaer

"Dan voel je je zo goed; dat weet alleen wie de Biocircuit doet!"

Liesbeth De Beuckelaer