Wat betekent ‘functioneel’ trainen?

Geplaatst op 30-05-2018

Je bent ongetwijfeld al heel wat keren met de term ‘functioneel’ trainen om de oren geslagen, maar wil dat nu eigenlijk zeggen?

Functioneel trainen gaat al een tijdje mee

De term gaat al heel wat jaren mee, maar gekende de afgelopen jaren een stevige opmars. Er werd al over geschreven in 1949, tot zover het vernieuwende dus. Momenteel wordt de term meestal gebruikt om aan te geven dat het om efficiënt en effectief trainen gaat. Mensen moeten functioneel trainen met functioneel trainingsmateriaal in een functionele omgeving met functionele trainers en liefst met functionele schoenen aan. Kan je nog volgen?

Heel wat definities

Er zijn heel wat verschillende definities in omloop, maar meestal wordt onder functional training een training verstaan die de activiteiten van het alledaagse leven simuleert. Nochtans duiken er in heel wat trainingen oefeningen op, die je nooit uitvoert in het dagdagelijkse leven. Een squat op een BOSU-bal, we zien het je zo snel nog niet doen in de supermarkt.

Wij beschouwen functioneel trainen alvast als trainen met een doel. Noem het gerust doelgericht trainen om iemand fysieke of sportieve doelen te laten bereiken.

Functioneel trainen en instabiliteitstraining mogen niet met elkaar verward worden. Instabiliteitstraining is één aspect dat deel uitmaakt van het hele trainingsconcept ‘functioneel trainen’. Maar het blijft er niet toe beperkt als je doelstellingen breder gaan.

Geïsoleerde oefeningen zijn zeker niet slecht

Wil dit zeggen dat je geen geïsoleerde oefeningen meer mag uitvoeren? Helemaal niet! Het geïsoleerd trainen van sommige spieren heeft een zeker en vast een positieve invloed. Een voorbeeld van een functionelere isolatie-oefening zijn cable reverse fly’s ter ondersteuning en activering van de retractoren van de schouders en het versterken van de rotator cuff-spiergroep. Een geweldig oefening die té vaak als disfunctioneel wordt geclassificeerd terwijl ze zeker een plaats kan hebben binnen een functioneel trainingsprogramma.

Meer weten over functionele training ? Vraag ernaar!

Deel dit bericht:

2018 vliegend van start?

Wil jij ook weer fitter worden in 2018?

Lees meer

fit in 35 minuten met het Resultaats Circuit!

Heb je tweemaal per 10 dagen tijd om gedurende 35' te werken aan een betere (slankere) versie van jezelf? Heb je de grootst...

Lees meer
Meer nieuws
 • Bijzondere doelgroepen

  Bijzondere doelgroepen

  Fitality heeft aandacht voor verschillende bijzondere doelgroepen namelijk; Afslanken, Actieve oude dag, Rugstabilisatie, Kanker & beweging en Hoe gezond ben jij?

  Lees meer
 • Groepslessen

  Ruim aanbod aan groepslessen

  Fitality in Aartselaar en Deurne biedt jou een ruim aanbod aan groepslessen aan. Voor elke doelstelling hebben wij een passende groepsles.

  Lees meer
 • Gratis Proefsessie

  Gratis Proefsessie

  Fitnesscentrum Fitality in Aartselaar en Deurne helpt jou die 1e stap zetten. Daarom nodigen wij je uit voor een Gratis Proefsessie Fitness. Zodat je zelf ervaart dat fitness bij Fitality bij jou past.

  Lees meer
 • Milon

  Ontdek nu de unieke Milon Cirkel

  Wil jij starten met fitness, afvallen of fitter worden? Maar stel je de eerste stap naar een fitnesscentrum steeds uit? Start dan nu met Milon!

  Lees meer
Guy

"Milon werkt. Ik ben aangenaam verrast!"

Guy
Eddy

"Het gaat steeds beter, en ik doe het met plezier!"

Eddy
Daisy

"Milon is perfect! Krachttraining is ideaal voor mij."

Daisy
Katrien

"Ik train bij Fitality en ben heel tevreden over de begeleiding."

Katrien
Diana

"Ik vind het hier super,toffe begeleiding, goede ondersteuning, geen dwang maar wel stimulans. Ik blijf hier komen!"

Diana
Maria Verbemen

"Ik ben echt tevreden over Fitality, de mensen zijn hier heel vriendelijk bij de ontvangst, ze geven een goede uitleg en begele"

Maria Verbemen
Danielle Van Hoepen

"Ik weet zeker dat de Milon Cirkel een training is die ik blijf volhouden!"

Danielle Van Hoepen
Jean Verachtert

"Door de Milon Cirkel in combinatie met cardiotraining ben ik meer dan 25 kilo lichter!"

Jean Verachtert
Liesbeth De Beuckelaer

"Dan voel je je zo goed; dat weet alleen wie de Milon doet!"

Liesbeth De Beuckelaer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.